24.08.2013 г.

Графичният дизайнер

Графичният дизайнер е специалист по една от най-търсените и отлично платени професии както в страната, така и по света. Графичният дизайнер трябва да има - художествени умения, образно, комбинативно и алтернативно мислене, визуално въображение и най-вече усет за красивото. Тази професия предполага професионално познаване и умение за използване на най-новите технологии и средства за графичен дизайн.
Графичният дизайнер редактира  растерни изображения (снимки, рисувани графики), извършва туширане на изображения, прехвърляне на части от едно изображение в друго. Премахва и добавя елементи в изображението, работи с текст и лого, настройва цветовете, използва програми като InDesign за дизайн и оформление на страници в 
Също графични системи за създаване, обработка, съхранение и отпечатване на изображения в издателската дейност. Трябва да се прилагат на практика получените знания по история на буквите и печатарските практики,  основните понятия в рисуването и работата с цветовете; всички техники по графично проектиране и представяне в програмни продукти като CorelDraw и PhotoShop. издателската дейност. С две думи – графичният дизайнер визуализира теми, емоции, проекти и продукти.Завършилите тази специалност могат да работят като графични дизайнери в сферата на рекламата и издателската дейност, и на всяко място, което има нужда от графичен дизайн на крайните продукти. А това ще рече почти навсякъде.